Dolar 34,5590
Euro 36,0695
Altın 3.007,83
BİST 9.435,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 23°C
Az Bulutlu
Ordu
23°C
Az Bulutlu
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 8°C
Sal 11°C

HAMARAT: YENİ İLİN ADI “CANİK” OLMALI

HAMARAT: YENİ İLİN ADI “CANİK” OLMALI
21 Haziran 2023 15:52

Fatsa Belediye Başkanı Etem Kibar ile birlikte Fatsa Güneş Gazetesi’ni ziyaret ederek açıklamalarda bulunan  AK Parti Ordu Milletvekili Hamarat, “Fatsa ve Ünye kardeş ilçelerdir. Her iki ilçeyi de birbirinden ayırmak mümkün değildir. İki ilçeye Terme ilçesini de ilave ederek, Ordu ilinden bağımsız yeni bir il  olabilir. Geçmiş yıllarda gündeme gelen isim olarak ta Canik ismi yeni ile yakışır” dedi.

 

Hamarat, “MHP Genel Başkanı Sn. Devlet Bahçeli’nin meclis kürsüsünde  ‘100 il, bin ilçe’ önerisi kabul görmüş, bu görüş doğrultusunda    AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda da ele alınarak 19 ilçenin il olması için çalışmalara başlanılmıştır. Bu demek değil ki, Ünye il olacak. Bir defa bu bir tekliftir. Ele alınacak, görüşülecek, ve Sn. Cumhurbaşkanımızın görüşüne sunulacaktır. Ben Ordu milletvekiliyim.  Daha önce de 2 dönem milletvekilliği yaptım. Memleketimin her köşesini karış  karış gezip dolaştım. İlçeleri, mahalleleri biliyorum, yöremizin insanlarını tanıyorum, neler beklediklerini çok iyi biliyorum. Bunun için diyorum ki, ne Fatsa Ünye’den  ayrılabilir, ne de Ünye Fatsa’dan ayrılabilir. Kaldı ki, Ünye’nin tek başına il olması, telafi edilemeyecek kırgınlıklara sebebiyet verebileceği gibi siyaseten de zararlı çıkabiliriz. Ne yapılabilir sorusunun cevabi ise, Fatsa ve Ünye ilçelerinin yanına bir de Terme ilçesini ilave ettiğimizde, Kumru, Korgan, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş  ve Aybastı  ilçeleri ile birlikte 800 bin nüfuslu yeni bir il olur. Böylece muhtemelen Canik ismi altındaki tüm ilçeler yine kendi isimleriyle birlikte bir il altında birleşmiş olurlar. Bunun başka bir izahı olamaz” dedi.

 

Bu işin yakından takipçisi olacağının altını çizen Hamarat, “İl olma işi sıradan bir iş değildir. Görüşülecek, tartışılacak, ilçelerin siyasileri ile STK temsilcileri ile fikir alış verişinde bulunulduktan sonra nihai bir karara varılacaktır. Hiç kimse merak etmesin. Ben bu işin takipçisiyim. Ne Fatsa, ne de Ünye tek başına il olamaz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 

İl olmak isteyenlere 8 kriter

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.

 

Yeni il ve ilçeler için TBMM’den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

 

67 olan il sayısı 81’e çıkmıştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin son grup toplantısında  “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.” demişti.

 

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999’a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81’e çıkmıştı.