Dolar 34,5795
Euro 36,2703
Altın 2.991,68
BİST 9.385,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 24°C
Az Bulutlu
Ordu
24°C
Az Bulutlu
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 9°C
Sal 11°C

KURUL KALESİ YOLU TAŞ DUVAR ÇALIŞMASIYLA KORUMA ALTINA ALINIYOR

KURUL KALESİ YOLU TAŞ DUVAR ÇALIŞMASIYLA KORUMA ALTINA ALINIYOR
20 Mayıs 2024 13:39

TURİZM YOLUNDA ÇALIŞMALAR TAM GAZ

Ordu’da, 6’ncı Mithridates dönemine ait olan ve daha önce 2 bin 100 yıllık ‘ana tanrıça’ Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi’nin turizm cazibesini yükseltmek için yapılan hazırlıklar sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, kaleye ulaşımı sağlayan yolu koruma altına almak için taş duvar çalışması gerçekleştiriyor.

Öncesinde kaleye ulaşımı sağlayan 6,5 km uzunluğundaki güzergahı sıcak asfalt ile buluşturmak için çalışma başlatan ve 3 km’lik bölümde çalışmaları tamamlayan Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, çalışmaların uzun ömürlü olması için yolda taş duvar çalışması gerçekleştiriyor. Çalışmalar kapsamında şu ana kadar 200 metreküp taş duvar çalışması yapıldı.

TAŞ DUVAR ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesi Hatipli, Eskipazar, Yıldızlı, Alembey ve Bayadı mahallelerini kapsayan grup yolu üzerinde başladığı sıcak asfalt çalışmasının 3 km’lik bölümünde çalışmaları tamamlayarak yolu konforlu bir hale getirdi. Yolu uzun ömürlü hale getirmek için güzergâh boyunca taş duvar çalışmalarına da başlayan ekipler, 200 metreküp taş duvar inşası gerçekleştirdi.

KALEYE ULAŞIM KONFORLU HALE GELİYOR

Taş duvar çalışmalarının tamamlanmasının ardından yolun kalan 3,5 km’lik kısmında da çalışma başlatacak olan ekipler, alt yapı çalışmalarının ardından yolu sıcak asfaltla buluşturarak tarihe ışık tutan kaleye ulaşımı konforlu hale getirecek.

ÖNEMLİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle sürdürülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutan birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılması sağlandı.

Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ‘Ana Tanrıça Kybele’ heykeli ile ‘Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan’ heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan ‘Riton’ bulundu. 1’inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 3 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.