Dolar 38,1955
Euro 43,9783
Altın 4.209,46
BİST 9.284,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 13°C
Çok Bulutlu
Ordu
13°C
Çok Bulutlu
Sal 13°C
Çar 14°C
Per 15°C
Cum 15°C

ÇAMAŞ CEVAT BEY KONAĞININ RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI

ÇAMAŞ CEVAT BEY KONAĞININ RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
18 Mart 2025 10:49

TARİHİ KONAK YOK OLMAKTAN KURTULUYOR
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇAMAŞ CEVAT BEY KONAĞININ RESTORASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
ALTINORDU SELİMİYE KONAK VE ÜNYE YÜRÜRLER KONAĞI ARDINDAN ÇAMAŞ CEVAT BEY KONAĞI DA GELECEĞE TAŞINIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Çamaş ilçesinde bulunan tarihi Cevat Bey Konağı’nın restorasyon çalışmalarına başladı.

İl genelinde birçok tarihi cami, çeşme, anıt gibi birçok eseri restore ederek geleceğe kazandıran Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi ev ve konakları da aslına uygun restore ediyor. Başkan Güler öncülüğünde Altınordu ilçesinde bulunan Selimiye Konak, Ünye ilçesinde bulunan Yürürler Konağını restore ederek geleceğe taşıyan Ordu Büyükşehir Belediyesi Çamaş ilçesi Edirli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Ordu’nun en büyük konaklarından birisi olan Cevat Bey Konağını da koruma altına almıştı. Ekipler, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleriyle tarihi konağın restorasyonuna başladı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

1909 yılında Çamaş Ailesi’nden Osman Ağa tarafından yaptırılan, avlusunda bir aşevi, bir de fırın bulunan 18 odalı konak, Osmanlı Dönemi’nden kalma sivil mimari örneği olarak göz dolduruyor. Ordu yöresinde kültürel değişikliğe uğramamış Eski Anadolu Kültürünü yansıtan tescilli bir kültür varlığı olan yapı, tarihi dokusuna zarar verilmeden yıllarca işlevselliğini sürdürecek şekilde yenilenecek.

Uzun yıllardır atıl vaziyette olan asırlık konakta ekipler iskele kurulumu yaparak, dış cephe raspa (yüzey temizleme) çalışmalarına başladı.

ORDU TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

Tarihsel süreç içerisinde birçok yaşanmışlıkları üzerinde barından kültür varlıklarını geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi Cevat Bey Konağı’nı da gerçekleştireceği restorasyon çalışmalarının ardından Ordu turizminin katkısına sunacak.