Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 22°C
Yağmurlu
Ordu
22°C
Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Avrupa’nın en güçlü süper bilgisayarı Finlandiya’da kuruldu

Teknolojinin bir hayli gelişmesiyle birlikte insanların yapması gereken hesaplamalar ve modellemeler de giderek karmaşık bir hal almaya başladı …

Avrupa’nın en güçlü süper bilgisayarı Finlandiya’da kuruldu
21 Temmuz 2022 15:11

Teknolojinin bir hayli gelişmesiyle birlikte insanların yapması gereken hesaplamalar ve modellemeler de giderek karmaşık bir hal almaya başladı.

Bu sorun ortadan kaldırmak için ise birçok güçlü bilgisayarın birleşmesi ve birbirleriyle uyumlu halde çalışması şeklinde ortaya çıkan süper bilgisayarlar geliştirildi.

Süper güçlü bilgisayarlar; günlük kullanım için değil, çözülmesi çok uzun zaman alan matematiksel problemlerde, fizik bilimleriyle ilgili modellemelerde ve insan zekâsının yetmeyeceği karışık hesaplamalarda kullanılıyor.

Avrupa’nın en güçlü süper bilgisayarı kuruldu

Dünyanın üçüncü en hızlı, Avrupa’nın en güçlü süper bilgisayarı Finlandiya’da kuruldu. Ülkenin doğusundaki Kajaani kentinde eski bir kağıt fabrikasına yerleştirilen ve bir basketbol sahasının yarısı büyüklüğünde olan bilgisayar iklim çalışmalarında kullanılacak.

Lumi adı verilen süper bilgisayar, 10 Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği’nin dahil olduğu bir proje sonucu hayata geçti.

Haziran ayında resmen açılışı yapılan bilgisayarın tam kurulumu sonbaharda tamamlanarak bilim dünyasının hizmetine sunulacak.

200 milyar euroluk yatırım

200 milyar euroluk bir yatırım sonucu doğan Lumi’nin kendisi 145 milyon euro değerinde ve Avrupa’nın en güçlü bilgisayarı.

Ömrünün yaklaşık beş yıl olması beklenen Lumi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Tenessee eyaletindeki Frontier ve Japonya’nın Kobe kentindeki Fugaku’dan sonra dünyanın en hızlı süper bilgisayarı konumunda.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.