Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 22°C
Yağmurlu
Ordu
22°C
Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Bartın Maden Ocağı’nda 40 canı bu sebepten kaybettik!

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın adından İçişleri Bakanı …

Bartın Maden Ocağı’nda 40 canı bu sebepten kaybettik!
15 Ekim 2022 13:22

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın adından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olay yerine gitti. Maden ocağında toplamda 400 işçinin görev aldığı ve patlamanın 16-24 vardiyası arasındaki işçilerin çalışmaları esnasında gerçekleştiğinin bilgisine ulaşıldı. Aynı zamanda vardiyada 110 madencinin görev aldığı, kritik noktada da 49 madencinin bulunduğu öğrenildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, şehit vatandaşlarımızın sayısının 26’dan 40’a yükseldiği öğrenildi.

Maden Ocağı Patlaması Nerede ve Ne Zaman Gerçekleşti?

Elde edilen bilgiler doğrultusunda, Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022 Cuma günü saat 18.45’te yeraltında patlama gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

Bartın Maden Ocağı Neden Patladı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakan Dönmez ise patlamanın nedeni ile ilgili olarak, “Havalandırma tertibatı sağlıklı olarak çalışıyor, kısmı göçükler var. İlk değerlendirmeye göre grizu patlaması oldu. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında, herhangi bir eksiklik yok. İçeride bir devam eden yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir, anında müdahale etmek icap eder, o maksatla bulunduruluyor. Şu anda net bir netice yok. Biraz önce ifade ettim, ilk değerlendirmeler grizu patlaması şeklinde” ifadelerini kullandı.

Grizu Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde yer alabilen ve belirli konsantrasyonlara ulaştığında patlayıcı özelliği gösterebilen zehirli bir gaz türüdür. Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluştuğu bir patlama olarak tanımlanmaktadır. Patlamanın meydana gelebilmesi için asgari %12 oranında oksijen bulunması gerekir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.

Bartın Maden Ocağı Kime Ait?

Bartın’da ‘Grizu Patlaması’ meydana gelen maden ocağı Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı bir işletmedir.

Bartın Maden Ocağı Nerede?

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan maden ocağının adresi kayıtlarda, “Gömü 1 Nolu İşletmesi Çınar Yolu Mevkii No: 80/1, 74310 Amasra/Bartın” şeklinde geçmektedir.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), 1983 senesinde 96 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kurulmuştur. Kuruluş amacı, taşkömürü madenciliğidir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı 5 tane müessese bulunmaktadır. Bunlar ise Amasra Müessesesi başta olmak üzere Armutçuk Müessesesi, Kozlu Müessesesi, Üzülmez Müessesesi, Karadon Müessesesidir.

Bartın Maden Ocağı Patlamasında Ölü ve Yaralı Sayısı Kaç?

Bartın’daki patlamadan ötürü hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 40’a yükselmiştir. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yapılan 26 şehidimizin açıklamasından akabinde 14 şehidimize daha ulaşıldı.

Maden Ocağı Patlamasında Hayatını Kaybeden Kişilerin İsimleri!

“Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.