Dolar 34,5202
Euro 36,1376
Altın 2.963,23
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 23°C
Az Bulutlu
Ordu
23°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 23°C
Cts 8°C
Paz 7°C

“Cezbet-Yok Et” yöntemi ile mücadele

“Cezbet-Yok Et” yöntemi ile mücadele
6 Eylül 2024 08:15

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini uyararak, kahverengi kokarcaya karşı kışlak öncesi feromonlarla “cezbet – yok et” yöntemi ile mücadele yapılmasını tavsiye etti.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle;

Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilimizde de başta fındık olmak üzere ve diğer tarımsal ürünlerimize zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarımızla birlikte mücadele çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz dönem itibari ile toplanma eğiliminde olan kahverengi kokarcanın kışlaklara yöneldiği sonbahar döneminde kışlaklara girinceye kadar toplanma feromonu kullanılarak cezbet-öldür yöntemiyle mücadele zamanı gelmiştir.

“Cezbet – Yok et” yöntemi ile mücadelede; feromonlar, zararlının konukçusu olan meyvesiz (hasat edilmiş) bir kültür bitkisi veya peyzaj bitkisine (kokarağaç, çınar ağacı vb.) asılmalıdır. Bu ağaçlardaki toplanmaya başlayan yoğun kahverengi kokarca popülasyonuna karşı, sık sık ilaçlama yapılacağı için bu noktalar “tuzak bitki noktası” olacaktır. Bu noktalarda zehirlenme vb. herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için feromon asılacak ağaçların konumu evlerden en az 30 m uzaklıkta olmalı ve özellikle çocuklar bu noktalardan uzak tutulmalıdır.

Tuzak bitki noktalarına toplanan ergin ve nimfler, kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile 5-7 günde bir defa ilaçlanmalı, haricen bir BKÜ kullanılmamalıdır. İlaçlamalar sadece tuzak bitki noktasındaki ağaca yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus feromonların ilaçlama esnasında ağaçtan geçici süreyle alınmalı, ilaçlama sonrasında tekrar asılmalıdır. Feromon üzerine kimyasal gelmemelidir.

Üreticilerimiz ve sektör paydaşlarımızla birlikte tüm mücadele yöntemleri kullanılarak mücadeleye devam edilecektir.