Dolar 34,5795
Euro 36,2703
Altın 2.991,68
BİST 9.385,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 24°C
Az Bulutlu
Ordu
24°C
Az Bulutlu
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Evlerdeki akıllı cihazlar için ‘ajan’ uyarısı

Uzmanlar, evde kullanılan elektronik ‘akıllı’ cihazların kişisel verilen çalınmasında rol oynayabileceği uyarısı yaptı.

Evlerdeki akıllı cihazlar için ‘ajan’ uyarısı
22 Aralık 2022 08:17

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesi çerçevesinde nesnelerin interneti (IoT) kavramına dikkat çekti.

Iot’un internete dayandırdığı protokollerle ağını giderek genişlettiğini belirten Doç. Şahin, aynı zamanda mevcut durumlarda gerçekleşebilecek muhtemel tehlikelere de değindi.

40 milyara yakın cihaz, birbirine bağlı çalışıyor

Nesnelerin internetini kısaca tanımlayan Şahin, Iot’un bilgi toplamak için sensörler başta olmak üzere işlemciler ve akıllı cihazlardan yararlandığını belirtti. İstatistiklere bakıldığında 40 milyara yakın cihazın birbirine bağlı olarak çalıştığını da sözlerine ekleyen Şahin, “Bilgisayar ve telefonların haricindeki buzdolapları, akıllı süpürgeler, arabalar gibi dijital destekli çiplerle çalışan diğer aygıtlar; internet ortamında birbirlerine bilgi alışverişi sağlayabiliyor” dedi.

Donanım ve yazılım eksiklikleri bilgisayar korsanlarına imkân sağlıyor

İHA’nın haberine göre; internetin sadece bilgisayarla kullanılabilen bir ağ olma durumundan çıktığını ve bu durumun aynı zamanda nesnelerin interneti kavramına bir alt yapı hazırladığını dile getiren Doç. Şahin, “İnternet ağında sadece insanlar kendi aralarındaki iletişim kurmuyor. İlaveten cihazlarda etkileşim halindedir. Bu durum birçok tehdit unsurunu meydana getirdi. Çünkü evlerdeki cihazların çevrimiçi olması, sistemlere erişilebilir olmasıdır. Dijital bir cihaz, özellikle de internete bağlı olduğunda hiçbir zaman güvenli değildir. Donanımında ya da yazılımında gözden kaçabilen aksaklıklar, bilgisayar korsanları tarafından tespit edilerek bir takım datalara ulaşılabilmesini mümkün kılıyor. Ya da üzerinde çevresinden veri toplayan sensörlerle bir başkasına ajanlık yapabiliyorlar” şeklinde konuştu.

“Mahrem bilgilerimiz bir başkasının eline geçebiliyor”

Üretici firmaların işletim sistemi konusunda çok titiz davrandıklarını ifade eden Şahin, konuyla alakalı olarak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Cihazların üzerinde mikrofon olmamasına rağmen bir robot süpürgenin üzerindeki lazer sensörü, cama yöneltilerek camdaki titreşimleri okuyabiliyor ve ses verisi toplayabiliyor. Bu noktada gözden kaçırılan birçok şey aslında sensörlere büyük bir işlev kazandırıyor ve mahrem bilgilerimiz bir başkasının eline geçebiliyor. Örneğin kombi gibi bir mekanizma evinizin ısısını bilirken; robot süpürgeler de evinizin kaç metrekare olduğunu, hangi odanın nerede olduğunu veya nasıl bir eşya dizilimine sahip olduğunun bilgisine erişebiliyor.”


“Düzenli bir şekilde güncellemeler devam ettirilmeli”

Nesnelerin internetine karşı insanların bir takım önlemlerle oluşabilecek tehlikeleri minimalize edebileceklerini belirten Şahin, “Düzenli bir şekilde güncellemeler devam ettirilmeli. Fakat yine de dikkatli olmakta fayda var. Kablosuz ağ kullanılmadığında kapatılmalı ve cihazlar orijinal yazılımlarla desteklenmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.