Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 25°C
Yağmurlu
Ordu
25°C
Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 25°C

FINDIKTA İSTİKRARA İHTİYAÇ VAR

FINDIKTA İSTİKRARA İHTİYAÇ VAR
12 Eylül 2023 14:58

FINDIKTA İSTİKRARA İHTİYAÇ VAR
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Levent Karlıbel ve Meclis Üyesi Erol Güreşçi fındık piyasasında fiyat istikrarının sağlanması için tüccarın ek ve kolay ulaşılabilir finansmana ihtiyacı olduğunu aktardı.
Fındık piyasasında fiyat istikrarının sağlanması için tüccarın ek ve kolay ulaşılabilir finansmana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Levent Karlıbel; “Şu anda devletin verdiği fiyata oturan ve önünde yükselme trendi görülen fındık fiyatlarını bu ve üzeri seviyelerde tutabilmemiz ancak uygun faizli ve kolay ulaşılabilir kredilerle mümkün görünmektedir. Devletimizin sadece fındık müstahsillerine ödenmek kaydıyla fındık ticareti ile iştigal eden tüccarlara KGF benzeri bir finansman ürünü ile kolaylık getirmesi gerekmektedir.” ifade etti.
Konu hakkında açıklama yapan Ordu TSO Fındık Manavı grubu temsilcisi 8’nci Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Erol Güreşçi; “Ekonomik krizlerin ve dalgalanmaların ticari hayata etkisi ve bu etkinin aratarak devam etmesi, orta ve uzun vadede tüm kesimlerin zararına bir durumdur. Ticaret, yaşamsal döngüyü tesis etmektedir. “Sıkı Para Politikası” uygulamaları, artan maliyetler ve enflasyonist ortamın etkisiyle “finansmana erişim” sorunu bu sezon daha da etkisini göstermiştir. Bankalardan kredi kullanabilmek biz küçük ölçekli ticaret erbapları için oldukça güç bir hâle gelmiştir. Bizlerin mal tedarikindeki en büyük ve önemli portföyü üreticilerdir. Üreticilerle aramızda ticari ve sosyolojik bir hukuk oluşmuştur. Bu hukuka bağlı olarak devam eden düzen “kazan kazan” prensibiyle işlemektedir.” dedi.
Taleplerinin üretime ve ticaretin devamına dair olduğunu vurgulayan Güreşçi; “Müşterimiz olan üreticilerle aramızdaki ticari hukuka uygun olarak, bu şarta bağlı kalınması koşuluyla bankaların ve diğer diğer finans kuruluşlarının biz küçük ölçekli ticaret erbaplarına finansman yaratmasını talep ediyoruz. Fındık, diğer birçok tarım ürününe nazaran “likit” bir üründür. Yani gün her anında hemen paraya çevrilebilme kabiliyetine sahiptir. Bu kabiliyetin devamı bölge ekonomisi açısından hayati öneme haizdir ve devamı için bizlerin finansmana erişim sorununun çözülmesi gerekmektedir. Talebimizin “yapısal” bir takım aksiyonlar gerektirmekte olup hükümetimizin yapacağı bir düzenlemeyle sektör derin bir nefes alacak ve bu düzenleme can suyu olacaktır. Hükümetimiz tarafından açıklanan “Orta Vadeli Program”ın başarılı olabilmesinin ayaklarından biri de hiç şüphe yok ki ticaretin, üretimin aratarak devam etmesidir. Bizim talebimiz üretime ve ticaretin devamına dairdir.” İfadelerine yer verdi.