Dolar 34,5202
Euro 36,1376
Altın 2.963,23
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 15°C
Çok Bulutlu
Ordu
15°C
Çok Bulutlu
Cum 23°C
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 9°C

“Yunus Emre’nin Hayatı ve Sanatı” Konulu Konferans Düzenlendi

“Yunus Emre’nin Hayatı ve Sanatı” Konulu Konferans Düzenlendi
14 Kasım 2023 09:11

“Yunus Emre’nin Hayatı ve Sanatı” Konulu Konferans Düzenlendi

Ordu Valiliği himayesinde, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi ile diğer kamu kurum ve kuruluşlar tarafından Kasım ayı “Ordu Kültürel Etkinlik Takvimi” kapsamında “Yunus Emre’nin Hayatı ve Sanatı” konulu konferans düzenlendi.

Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Vali Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören ve davetliler katıldı.

ODÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eren’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Yunus Emre’nin hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verildi.

“Yunus Emre’nin yetiştiği ortam, Anadolu Selçuklu Devleti’nin hakimiyetinde olan Anadolu’dur” diyerek, konuşmasına başlayan Dr. Mustafa Eren, ”Yunus Emre içinde bulunduğu devirde Arap ve İran edebiyatının ve tasavvufi şiirlerinin yabancılığı karşısında Türk milli hayatına uygun, halka hitap eden bir Türk tasavvvuf edebiyatı meydana getirmiştir. Türk halkının bedil, zevk ve yaşayış tarzına uygun olan şiirlerle bu edebiyatı süslemiştir” şeklinde konuştu.

Yunus Emre’nin Menkıbevi hayatı, Tabduk Emre’ye intisabı ve dile gelmesi ile ilgili de bilgiler aktaran ODÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eren, Yunus Emre’nin Anadolu coğrafyasında ve Türk Edebiyatında “Bizim Yunus” olarak tanındığını ifade etti.

Başbakanlık arşivindeki 857 sayılı Konya Defteri’nde ve şiirlerinde ailesi ile ilgili bilgiler yer aldığını ve belirten ODÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eren, Yunus Emre’nin türbelerinin ise Bursa Şibil mahallesi, Manisa Kula İlçesi, Erzurum Palandöken dağının eteklerinde yer alan Dutçı Köyü, Isparta Keçiborlu, Eskişehir Milhaçcık İlçesine bağlı Sarıköy mahallesi, Karaman, Konya, Aksaray Ortaköy’deki Ziyaret Tepe, Afyonkarahisar Sandıklı ile Ordu’nun Ünye İlçesinde yer almaktadır” dedi ve 3 Bin şiirinin olduğunu, şiirlerinde Allah Sevgisi, Aşk, Sevgi ve Hoşgörü, Ahlaki Değerler, İlim, bilgi tema olarak kullandığını sözlerine ekledi.

Vali Muammer Erol, konferansın sonunda ODÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eren’e çiçek vererek, teşekkür etti.